Groene energie

Vergelijk onafhankelijk de energieprijzen en bespaar direct tot € 600,- per jaar.

100% onafhankelijk

Beste deal voor jou

Binnen 5 minuten geregeld

Kluyt vergelijkt alle 20 energieleveranciers

Meer informatie over een leverancier? Klik op het logo.

Waarom energie vergelijken via Kluyt.com?

100% onafhankelijk

De energievergelijker is 100% onafhankelijk en bevat alle benodigde informatie om zelf de leverancier te kiezen die bij jou past!

Beste deal voor jou

Onze experts onderhandelen dagelijks over de tarieven voor jou met de leveranciers. Zodat je de beste deal krijgt, beloofd!

Binnen 5 minuten geregeld

Het aanmeldproces duurt 5 minuten en de nieuwe leverancier neemt direct contact met jou op. Snel geregeld dus!

Tip! Komend jaar opnieuw besparen? Vul je e-mailadres in en ontvang een herinnering

Energieprijzen vergelijken

De energieprijzen zijn per huishouden verschillend. De energieprijs voor elektriciteit en aardgas wordt gebaseerd op basis van verbruik en vaste kosten. Het gemiddelde verbruik van een Belgisch huishouden is 3500 kWh, dit resulteert in een gemiddelde jaarprijs van 1300 euro (108 euro per maand).

De gemiddelde jaarlijkse kosten voor elektriciteit liggen tussen de 850 en 975 euro. De aardgasprijs (als je enkel kookt) ligt jaarlijks rond de 300 euro, als je de gehele woning verwarmt met aardgas dan is de jaarprijs ongeveer 1000 euro. In totaal betaald een gemiddelde huishouden tussen de 1200 tot 1400 euro per jaar aan energiekosten in België. De gemiddelde prijs gas en elektriciteit per maand bedraagt in België ongeveer 108 euro.

Wil je de huidige energietarieven vergelijken? Maak gebruik van onze gratis en onafhankelijke energievergelijker en bespaar tot 600 euro per jaar!

*Bron: Vreg gemiddelde verbruik en prijzen

Energieprijzen per leverancier

Hiernaast vind je een overzicht van de actuele energieprijzen per leverancier.

Energieleverancier Prijs elektriciteit en gas Korting Prijs per jaar
x x x x
x x x x
x x x x
x x x x
x x x x

Laatste update: 1 februari 2021 10:45

Opbouw energietarieven

De energietarieven zijn opgebouwd uit variabele en vaste kosten. De prijzen van vaste energiekosten worden jaarlijks aangepast. De prijzen van variabele kosten zijn afhankelijk van het verbruik en de prijs die energiemaatschappijen in rekening brengen.

In onderstaande overzicht wordt de opbouw van de energietarieven weergegeven.

 

Energietarieven kosten Uitleg
Netbeheerkosten De kosten die in rekening worden gebracht door de netbeheerder in jouw leveringsgebied.
Distributiekosten Kosten voor o.a. het aanleggen en onderhouden van kabels en leidingen, zodat je energie geleverd kan krijgen.
Transmissiekosten Kosten voor de transmissie van elektriciteit aan iedereen die aangesloten is op het netwerk. Een vergoeding die vastgesteld wordt door de distributiebeheerder, de prijs kan verschillen per beheerder.
Transportkosten Kosten voor het vervoeren van aardgas aan iedereen die aangesloten is op het netwerk. Een vastgestelde vergoeding bepaald door de federale energieregulator CREG.
Energiefondsen bijdrage Bijdrage aan het energiefonds, dit is een vastgestelde belasting voor de afnamepunten van elektriciteit. Opbrenst is voor het energiefonds.
Federale bijdrage De vastgestelde toeslag van de overheid op het verbruik van elektriciteit en aardgas in België. Opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van openbare dienstverplichtingen en controle op de energiemarkt.
Groene stroom bijdrage Bijdrage voor het verduurzamen van de energiemarkt in België. Gerekend door de energieleverancier om te voldoen aan de normen van het Vlaamse energiedecreet 2012.
Dag- en nachtverbruik energie De prijs die door de energieleverancier is vastgesteld per eenheid kWh elektriciteit en aardgas.

Bronnen: Vreg energiekostenFluvius Digitale meter – Energiefonds bijdrage – Federale bijdrage

Top 3 meest gestelde vragen over energieprijzen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over energieprijzen.

Hoeveel kost elektriciteit?

De prijzen elektriciteit verschillen per energieleverancier en worden maandelijks aangepast. Bekijk in de vergelijker wat de actuele prijs per eenheid kWh is bij meer informatie.

Blijven de prijzen echt vaststaan zolang het contract loopt?

Ja, de variabele kosten die je afspreekt met de energiemaatschappij zijn vastgezet voor de duur van het contract. De vaste kosten zoals de federale bijdrage of distributiekosten kunnen wel wijzigen, deze prijzen gelden namelijk voor iedereen en wijzigen op bepaalde momenten in het jaar.

Wanneer kan ik overstappen?

Je kunt in België direct overstappen van energiemaatschappij, zonder eventuele overstapboete. Vergelijk daarom snel en bespaar direct honderden euro’s per jaar.

Jouw voordeel snel en gemakkelijk bekijken?

100% onafhankelijk

Beste deal voor jou

Binnen 5 minuten geregeld